miercuri, 4 decembrie 2013

Mit şi realitate despre sinucidere



     • Mit: "Cei care vorbesc despre sinucidere rar întreprind astfel de tentative şi nici nu le realizează". Realitate: Majoritatea tinerilor cu tentative de sinucidere aduc dovezi (argumente) verbale semnificative cu privire la intenţiile lor.
     • Mit: "Tendinţele suicidale se moştenesc". Realitate: Nu există date veridice privind predispoziţia genetică suicidală. Cu toate acestea, o sinucidere anterioară în familie poate deveni model distructiv sau chiar de imitare.
     • Mit: "Nimic nu poate opri persoana, dacă a luat deja decizia de a se sinucide". Realitate: Majoritatea adolescenţilor care sunt absorbiţi de gândul de sinucidere, se zbat între viaţă şi moarte. Sufletul lor este străpuns de dorinţa de încetare a suferinţei. Ei căută insistent alternative, modalităţi, căi de înăbuşire a suferinței, dar, de regulă, strigătul sufletului lor nu este auzit de nimeni (de prieteni, de familie şi chiar nici de specialişti).
     Mit: "Adolescenţii suicidali sunt bolnavi psihic". Realitate: Medicii n-au putut pune diagnosticul “psihic bolnav” la mulţi dintre oamenii care au încercat să-şi curme viaţa ori s-au sinucis. Este firesc însă că o boală sufletească cronică sporeşte riscul unui eventual suicid.

     • Mit: "Un adolescent care a supravietuit după sinucidere, niciodată nu se va simţi în siguranţă, chiar şi atunci când va fi adult". Realitate: Mulţi tineri care se confruntă cu depresiile suicidale, după ce primesc ajutor medical, duc un mod sănătos, normal de viaţă. Cunoaşterea tehnicilor de avertizare a suicidului şi posedarea procedeelor de susţinere, de ajutor urgent specializat adolescenţilor, tinerilor, vor contribui la soluţionarea oportună a problemelor acestora, ei rămânând în viaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu